Strategia de crestere a Bolt-ului. 10x in 10 luni

Growth Hacking - Business Concept with Hand Drawn Icons Around on the Brick Wall Background. Growth Hacking Inscription on Modern Style Illustation. with Green Arrow and Doodle Design Icons Around.

Gata, mi-am facut cont pe Twitter. Prea multa lume pe care o apreciez expune informatii de acolo. Gasesc multa valoare in domeniile mele de interes: tech si startups.

Citind tweet-ul lui Ryan Breslow, CEO Bolt, am realizat inca odata ca pentru a se intampla ceva, pasii trebuie sa fie simpli, asa cum am scris in post-ul despre capcanele software-ului.

Oricum, nu va asteptati ca eu sa fiu cel care aplica 100% tot ceea ce zice sau scrie. Sunt un fel de lup moralist.

Revenind la Bolt si strategia lor de growth hacking.

Ei au definit un plan si o strategie de aplicare care se bazeaza pe cateva principii/ piloni si pe care cred ca-i putem organiza intr-un framework OKR.

Obiective

  • Responsabilitatea proiectelor si responsabilizarea angajatilor
  • Simplificarea proceselor de lucru
  • Incurajarea curiozitatii si creativitatii
  • Empatie si echilibru

Key Results

  1. Eliminarea blocajelor

Cred eu ca majoritatea blocajelor vin din capacitatea limitata a unor colegi de a fi proactivi. Cu totii am fost expusi la situatii de genul:

  • X nu a pus intalnire in calendar. Eu de unde sa stiu?
  • Cei de la marketing nici macar nu intra in grupul nostru sa citeasca mesajele
  • Nu am primit niciun update de la Y
  • Task-ul este pus in To-Do, dar Z a uitat sa-i puna owner

Deci, toleranta 0 fata de blocaje. Daca exista situatii cu blocaje dese, atunci trebuie desemnat un politist care sa aduna claritate si sa inlature aceste blocaje. Acest politist trebuie sa fie o persoana cu un nivel ridicat de autoritate.

2. Simplificarea proceselor

Nimanui nu-i place sa faca chores sau activitati pe care nu le considera sau nu le intelege ca fiind utile pentru el. De cand ai nevoie de 3 soft-uri pentru a stabili cu colegul de la vanzari ce aveti de facut pentru a realiza X? Vrei sa faci planificare amanuntita? Kanban, Waterfall, etc.? Checklist-uri si criterii de acceptanta si tot asa? Alege oricare dintre variante, dar asigura-te ca reduci complexitatea. Keep it simple, stupid.

3. Inputs vs rezultate

Rezultatele vorbesc de la sine. Nu ne intereseaza care sunt inputurile. Exista oameni foarte buni si foarte inteligenti care fac o treaba minunata, insa nu au rezultate. Identifica tot felul de blocaje, gandesc atat pe verticala, cat si pe orizontala, dar nu produc rezultate. Oamenii astia sunt foarte buni. La fel si cu cei atenti la detalii, scrupulosi, perfectionisti. Tine-i langa tine, dar introdu-i in sistem la locul si momentul potrivite. Nu ai nevoie de perfectionisti atunci cand vrei sa accelerezi.

4. Intrece limitele si treci peste bias-uri

In tweet-ul initial se vorbeste si despre legea lui Parkinson care spune ca munca se extinde atat cat ii permiti tu. Nu te lasa pacalit de asta, si acesta este un soi de bias. Avand definitia la purtator, tindem sa spunem ca este adevarata, dar in realitate nu este 100% adevarata si, de multe ori, din pacate, ne programam cognitiv in baza bias-urilor.

Deci, Ryan (Bolt) spune ca la orice estimare realizata de colegi, ei cereau sa se realizeze de 10x mai repede. Evident, frustranta atitudinea aceasta pentru cei care au estimat initial, insa dorinta asta de a merge mai repede te provoaca sa identifici solutii, sa gandesti outside the box. Chestia asta chiar functioneaza. Chiar te provoc sa lucrezi un exemplu personal. Planifica-ti 1 ora de cumparaturi la hipermarket si gandeste-te cum poti s-o faci de 10x mai rapid. Iti zic eu, foloseste o aplicatie de cumparaturi. Deci, pentru X cost, faci o chestie de 10x mai repede. Merita?

5. Velocitatea echipei

Ca sa intelegi mai bine partea asta de velocitate, uite un exemplu din metodologia Scrum.

Toti antreprenorii vorbesc despre capacitatea de a te concentra sau focusa. Asta inseamna sa nu te lasi distrat de zgomot, de micro task-uri si chestii minore si sa te concentrezi pe the big picture, pe cel mai important lucru, ceea ce, si dpmdv, este foarte productiv. Numai ca in cadrul unei companii nu se poate replica la scara mare aceasta atitudine. Lucrurile mici si micro task-urile sunt convenite de la inceput, din timpul planificarii, la nivel de management. Asa cum spune si Ryan, o atitudine generala de concentrare pe lucrurile importante si parcarea celor secundare poate fi daunatoare. Deci, indicatorul important este progress rate-ul.

6. Ofera suport colegilor mai lenti

Ai un coleg care ruleaza intr-o treapta inferioara celorlati? Vorbeste cu el, ofera-i feedback, arata-i cum sa schimbe viteza. Dar sa nu faci micro management sau baby sitting. Fii candid, ofera-i tot suportul, colaboreaza cu el. Trebuie sa invete pana la urma.

7. Nu mai esti gradinita, angajeaza oameni cu experienta

Incearca sa dezvolti lideri din echipa curenta

Lideri, sefi, manageri, directori, cum vrei sa-i numesti. Ofera exemplul acesta pentru intreaga organizatie. Ca se poate creste. Ca este important sa depui efort, sa fii proactiv.

Nu mai esti gradinita

Daca nu ai pe cine sa promovezi din cadrul companiei, asuma-ti ca ai nevoie de oameni cu experienta. Nu ai suficient timp la dispozitie pentru a creste oameni. Daca esti o companie mica, un startup, de obicei alegi oameni care stiu sa invete rapid si care au capacitate de rezilienta.

Day 1 Impact

Angajeaza oameni cu experienta care stiu deja sa faca lucruri. Acesti oameni au trecut deja printr-o curba de invatare si sunt productivi inca de la inceput. 0 day training = Day 1 impact.

8. Echilibru

Bolt sustine ca este primul unicorn care a trecut la program de lucru de 4 zile datorita rezultatelor strategiei. Deci, cum ar veni, ei au crescut de 10 ori muncind cu 20% mai putin timp, aproape part-time.


Take-away: Eu cred ca o astfel de strategie este destul de riscanta, mai ales daca nu ai posibilitatea sa urmaresti progresul si sa ajustezi in timp real. Eu n-as face-o. Ce am inceput deja sa fac este sa construiesc propria strategie, adaptata la contextul companiei mele.

Leave a comment

Your email address will not be published.