Calculatoare si laptopuri eco-friendly

Cum cauti si mai ales cum identifici un calculator sau laptop eco-friendly, energy-saver, low-consumption, green, vegan, vegetarian, etc.? Iti zic eu, e foarte complicat sa faci asta in Romania.

Am vazut ca Acer a prezentat Aspire Vero NATIONAL GEOGRAPHIC EDITION la CES si mi-am adus aminte de saptamana mea.

M-am strofocat toata saptamana sa identific un magazin online sau un furnizor care sa-mi spuna ca laptopul asta este eco-friendly sau orice altceva care sa poarte o patalama (certificare) internationala cu impactul redus asupra mediului.

Hai sa-ti zic de unde a pornit toata chestia asta.

Sunt implicat intr-un proiect finantat din fonduri europene pentru transformarea unui business intr-unul mai verde, mai ecologic, unde obiectivul este reducerea impactului asupra mediului. Cand a venit vorba despre hardware IT&C, pauza, tata. Lucrurile nu sunt asa de simple. Niciun magazin online sau furnizor din Romania nu-ti ofera la indemana un instrument pentru filtrarea sau identificarea produselor cu specificatii ecologice.

Dupa 2 zile de research, am zis ca este cazul sa schimb abordarea pentru identificarea lor. Si-am inceput sa ma uit pe site-ul organizatiilor/ asociatilor de certificare a produselor IT&C. Si mi-am adus aminte de logo-ul Energy Star pe care sigur il stii si tu.

Asa arata. Familiar, nu?

Well, asta este prima certificare pe care o poti utiliza pentru a adauga eticheta de produs cu impact redus asupra mediului.


Indiferent de scopul achizitiei tale, adica personal, rezidential sau comercial/ business, primul pas pe care eu consider ca trebuie sa-l faci atunci cand vrei sa-ti cumperi un produs certificat cu eficienta energetica este sa intri pe site-ul si sa folosesti functia de product finder.

Si pentru ca un alt obiectiv al proiectului in care sunt implicat este imbunatatirea calitatii vietii angajatilor, a trebuit sa identific si o modalitate de tratare si purificare a aerului. Evident, si aici este aceeasi poveste. Este chiar mai trist decat la hardware IT&C. Dar si aici poti incepe de la Energy Star cu sectiunea air purifiers product finder si dupa te muti dupa a doua certificare pe care o poti lua in considerare, adica Eurovent Certita.


Acum si pentru IT-isti/ sysadmini. Cati dintre voi v-ati gandit vreodata sa umblati in BIOS>Power si sa va jucati cu setarile de acolo? Vreau sa vad macar 1. Cred ca suntem 1 la 1000. Chiar as lansa o provocare, dar sa nu faceti asta in productie pentru ca nu stii niciodata. Si ca FYI, certificarea Energy Star a serverelor confirma un consum de energie mai mic cu 30%, asa ca incepe research-ul pentru achizitie direct cu produsele certificate.

Leave a comment

Your email address will not be published.