Chelia nu spune NU matretii si cu ce imbaiez pielea uscata

Matreata am avut acum vreo 15 ani, adica pe la douășcinci dă ani, dar am pus-o pe seama gelului sau a cerii. Tin minte ca era perioada aia in care ridicai bretonul ca sa arate ca un pieptan, gen Nick de la Backstreet Boys. Asa placea la fete atunci. Si imediat dupa a venit vremea abundentei, vremea in care puneai un borcan de gel in par sau eventual ceara de ziceai ca esti lins de vaca. Asa e cand traiesti din banii parintilor, you don’t care.

Anyway, na ca am ajuns la treișcinci, parul a inceput sa emigreze, dar surpriza, ca sa vezi, s-a repatriat matreata. Adevarul este ca nici nu prea am pus mare pret pe detergentii pe care ii folosesc pentru spalatul corpului. Mie mi-au placut astea 2-in-1, adica gel de dus pe care il poti folosi si ca sampon. Sau invers. Nu stiu.

Pana acum vreo 2 ani dupa ce am inceput sa citesc mai atent etichetele, povestea cu parabenii, etc., si-am descoperit ca daca te speli cu de-alde Nivea, Dove & Co., este ca si cum ai manca parizer din ala ieftin la care nu stii sa traduci in romana elementele chimice de pe lista ingredientelor.

Pe scurt, dupa mai multe incercari, la mine a functionat samponul anti matreata Vichy Dercos. Cred ca-i de muieri (popular, nu peiorativ!), dar nu-i bai. Daca merge, merge. Probabil ca atunci cand apare matreata trebuie sa ajungi pe la medic, dermatolog sau ce alti speciliasti or mai exista. Dar eu m-am tratat singur dupa ce-am cercetat. Si acum sunt matreata free.

Si acum sa-ti zic si despre pielea uscata. Bai frate, deci dupa fiecare dus, in maximum 10 minute, am inceput sa inteleg ce inseamna piele uscata. Daca te uitai la piele din lateral (intelegi tu…), ziceai ca-i vopsita cu alb. Ca sa intelegi mai bine, imagineaza-ti ca seara, dupa ce am iesit din dus, m-am dus in camera, am inchis lumina de la lustra si am aprins lanterna de la telefon. Am pus telefonul pe parchet ca sa lumineze in sus si am frecat palma de piele. Sa vezi ce zbura uscaciunea aia, pielea moarta sau sebum, nu stiu cum ii zice. Ningea! Winter in July! Horror.

Am inlocuit 2-in-1 cu alte solutii, evitand sa folosesc crema, insa fara succes. Dupa mai multa cercetare si utilizare de produse specifice, am ajuns iarasi la o combinatie de gel de dus Bioderma Atoderm si o crema de corp Bioderma Atoderm pentru piele uscata. Rezultate excelente!

Acuma, mno, eu sunt mai zgarcit din fire, dar dupa cum era de asteptat, dupa o anumite varsta ti se schimba prioritatile si bugetul pentru sanatate si well-being de asemenea. Numai pentru ritualul de imbaiere si curatare costurile cu materia prima s-au cvadruplat. Si pentru a mentine un echilibru al acestor costuri poti incerca sa injumatatesti timpul petrecut la baie, adica folosesti apa 3 minute, nu 7-10 cat erai obisnuit. Mai scade si temperatura apei pentru ca, nu-i asa, si asta afecteaza dermul. Poti alege si o para de dus care sa aiba un mecanism economizor de apa, deci mai putina apa cu presiune mai multa, adica capacitate de curatare sporita. Daca bugetul iti permite, poti incerca si o varianta de para/ cap de dus cu vitamine, filtre ionice, whatever.

Am pus ceva link-uri de afiliere ale unui amic care s-a imbogatit din afiliere. Mi-am zis ca daca-mi merge bine, ma pun si io pe afiliere. 😋

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published.