Contractul de munca si ajustarea veniturilor la nivelul inflatiei

Cred cu tarie ca puterea de negociere a angajatilor a crescut foarte mult. Exista lipsa de personal calificat mai in toata domeniile, cu precadere in ITC, situatie care ofera leverage in negociere.

Atunci cand te angajezi, tu esti responsabil sa te asiguri ca nu vei pierde timp, bani, sanatate, samd.

Timp pierzi daca nu reusesti sa dezvolti abilitati care te vor ajuta sa fii mai bun, sa castigi mai bine, etc.

Sanatate pierzi daca lucrezi intr-un mediu stresant sau unde esti expus unor factori daunatori externi, gen produse chimice, praf, etc.

Bani pierzi daca nu iti negociezi un intreg pachet de beneficii.

Nu mai urmari veniturile pe termen scurt. Salariul este un venit pe termen scurt. Azi il ai, maine nu-l mai ai. Uite ce-ti propun eu sa ai in vedere atunci cand discuti despre veniturile tale atunci cand te angajezi:

Nu pune accent pe suma si pune intrebari despre un pachet complet de beneficii. Ca sa-ti faci o idee mai buna, iti dau urmatorul exemplu:

Cheltuielile tale lunare sunt formate din:

  • chirie/ rata – 2000 ron
  • mancare – 1000 ron
  • social/ imbracaminte – 1000 ron
  • sala de fitness – 500 ron
  • asigurare de sanatate facultativa – 200 ron
  • economii – 300 ron

Pentru a sustine toate aceste cheltuieli, ai nevoie de un salariu de 5000 ron.

Daca firma care doreste sa te angajeze are multi angajati, aceasta are leverage in negociere si poate cere preturi preferentiale pentru angajatii ei la o sala de fitness, la o clinica privata, samd. In plus, in unele situatii, firma poate suporta/ deduce partial sau total intreg costul. Exista si o serie de facilitati fiscale. La finalul articolul am pus si un fisier cu mai multe explicatii.

Revenind, daca platesti sala de fitness si asigurarea de sanatate din banii tai, platesti 700 ron pe luna. Deci din salariu beneficiezi de 4300, nu 5000. Dar daca firma iti ofera gratuit aceste abonamente sub forma unui pachet de beneficii, tu poti accepta si un salariu mai mic, de exemplu 4700 ron, in loc de 5000 ron. Deci, in loc de 5000 ron salariu, cere un pachet de beneficii format din 4700 ron salariu + sala de fitness si abonament medical in valoare de 700 ron. In felul acesta, desi ai un salariu mai mic, beneficiezi de 400 ron in plus. Adica 5000 ron vs 4700 + (700).

Mno, acum depinde si de cum vede fiecare componenta asta de investitie. Unii vor banu’. Ce-i in mana nu-i minciuna. Altii vor zice ca este o diferenta la contributiile pentru pensii. Dar eu zic ca dupa o analiza mai atenta unii dintre noi vor ajunge la concluzia ca a investi in sanatatea ta, prin sala de fitness si preventia medicala, are un potential randament sensibil mai mare decat banu’.

Anyway, ca tot ziceam in titlu despre ajustarea salariului la rata inflatiei. De dragul exemplului, o sa spunem ca rata inflatiei are o medie anuala de 5%, aproape la fel cum zic astia pe digi.

Te-ai angajat cum ai vrut tu. Cu banu-n mana, frate. 5000 ron. Ban pe ban face mai multi bani. Avand in vedere ca o paine costa 1 ron, tu poti cumpara ASTAZI 5000 de paini. Pe parcursul urmatoarelor 12 luni, inflatia va creste pana la 5%. Asta inseamna ca peste 12 luni, painea va costa 1.05 ron, iar cu 5000 ron vei cumpara 4760 paini, deci mai putin 240 paini. Poti incerca un utilitar, un calculator de inflatie personala.

Intelegem ca stabilitatea preturilor este foarte importanta. De ce sa ti-o asumi tu? De ce nu angajatorul? De ce nu impreuna? Asigura-te ca ai, contractual vorbind, o crestere anuala a salariului de minimum de 5% – asta pentru a ramane la acelasi raport venituri/cheltuieli, ca sa fie clar.

Acum intelegi de ce ziceam ca pierzi timp daca nu te dezvolti profesional? Pentru ca daca tu nu imbunatatesti, deprinzi si dezvolti abilitati nu vei avea putere de negociere. Sa vezi ce greu este sa obtii macar acea crestere de 5%.

Fisierul promis mai sus, descarcat de aici.

Leave a comment

Your email address will not be published.