Cum organizez medicamentele si cum scap de cele expirate

De curand am realizat ca in familia mea, din mosi-stramosi, medicamentele au fost stocate intr-un dulap in baie sau intr-o cutie pe undeva. Nu exista niciun management al lor, niciun loc depozitare conform, nicio masura de protectie impotriva copiilor, etc. Asa ca am hotarat sa achizitionez un mic dulap pe care sa-l pot muta unde vreau, la nevoie. Pe langa asta, am stabilit si un set de reguli de gestionare a medicamentelor, dupa cum urmeaza:

 1. Stabileste un set de medicamente pe care sa le ai tot timpul la dispozitie, un fel de stoc tampon. Gen aspirina, paracetamol si ceva ibupofen si chestii care tin de prim ajutor.
 2. Orice medicament se pastreaza in ambalajul original. In felul acesta ai tot timpul cutia cu data de expirare, plus hartiile din interior cu indicatiile si contraindicatiile lui.
 3. Pentru medicamentele care nu fac parte din stocul tampon, imi pun remindere cu data lor de expirare.

Pe langa asta, am intotdeauna grija la urmatoarele:

 1. Impart medicamentele in urmatoarele categorii.
  • vitamine si suplimente
  • pastilele normale
  • chestii de prim ajutor
 2. Le stochez conform indicatiilor de buna practica, adica intr-un loc racoros si cu umiditate scazuta si fara expunere la razele soarelui.
 3. Inchid cu cheia dulapul in care le stochez.

Sa nu stocati niciodata medicamentele intr-un mediu cu umiditate crescuta precum baia si bucataria. Medicamentele sunt impachetate in blistere, sticle, cutii si, din cauza umiditatii, acestea se pot altera, iar utilizarea unui medicament alterat nu este o idee buna.

Eu depozitez medicamentele intr-un dulap metalic deoarece acestea sunt usor de curatat si dezinfectat, operatiuni pe care eu le fac la fiecare 6 luni. In plus, in urma acestor operatiuni, spre deosebire de dulapurile de lemn/pal/etc, nu prea exista conditii de favorizare a aparitiei mucegaiului pentru ca apa nu poate patrunde in interiorul materialului din care este realizat dulapul.

Dulapul pe care eu il folosesc este cumparat de la eMAG.

Dulap Metalic ALB, Depozitare Kit Trusa Prim Ajutor, Protectia Muncii, Perete, Incuietoare Cheie, 60 x 30 cm

Acum, mno, cum crezi ca trebuie sa scapi de medicamentele pe expirate?

Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119/2014

Numai ca, in realitate, o sa-ti fie foarte greu sa gasesti o farmacie care sa accepte medicamentele tale. Voi gasi tot timpul un motiv prin care sa te refuze, inclusiv lanturile mari de farmacii, indiferent daca le spui despre legislatie. Tot ce trebuie sa faci este sa ai o atitudine cat se poate de balcanica si sa fii pregatit sa faci scandal. Poti creste sansele de reusita daca te asiguri ca sunt multi clienti in farmacie.

Pentru inspiratie, poti citi articolul acesta.

Spor sa ai.

Leave a comment

Your email address will not be published.