Eu trec peste 90% dintre interviurile la care particip

Fac o mica paranteza. Ca asa-i bine sa incepi un text. 😀

Daca te uiti pe LinkedIn sau Twitter, multi CEO din tehnologie, hipsterii intre 25 si 35 ani, scriu numai prostii. Si, din pacate, multa lume incepe sa creada ce baliverneaza ei pe acolo. Titlul articolului asta pare din acelasi context, parca este un Tweet de la un pusti nou-nascut CEO.

Dar nu, nu este asa, si o sa explic de ce.

Mie imi place sa merg la interviuri de angajare pentru ca asa invat multe chestii. Vreau sa inteleg care este procesul, cum se mai raporteaza angajatorii la dorintele candidatilor, care sunt pachetele de beneficii, samd. Toate acestea imi vor fi de ajutor in procesele de angajare pe care eu le-am derulat in decursul timpului si, mai nou, si pentru firma mea.

Care sunt pasii pe care eu ii urmez?

  1. Eu am un CV de maximum 2 pagini. Nu folosesc template-uri, nu folosesc EUROPASS sau orice alt standard. Nu fac asta pentru ca eu, de regula, atunci cand selectez CV-uri, acestea sunt primele pe care le arunc. Trebuie sa creezi un CV simplu, lizibil, nimic aglomerat, nimic suspect de creativitate plagiata. Scris corect gramatical intr-o ordine fireasca.
  2. Intotdeauna imi ajustez CV-ul pentru cerintele job-ului. Daca pe LinkedIn apare un job, citesc cerintele, modific CV-ul si aplic. De ce fac asta? Pai, de regula, selectia CV-urile se face initial de catre oameni de HR. Pentru HR-isti, din perspectiva tehnica, CV-ul trebuie sa corespunda cerintelor date de departamentul care a cerut angajarea. Imagineaza-ti ca pentru un post sunt multi candidati, iar ei nu au la dispozitie tot timpul din lume pentru a face screening exhaustiv fiecarui CV. Daca CV-ul tau corespunde cerintelor exista sanse foarte mari sa treci in urmatoarea etapa.
  3. Probabil ca depinde de functie, dar eu nu cred ca mai exista interviuri singulare in care primesti raspunsul. De regula, aici exista un proces iterativ in care discuti intai cu HR, apoi cu probabil seful direct si ulterior cu factorul de decizie. Prima etapa a interviului este mai tricky pentru ca depinde foarte mult de tine, de personalitatea ta. Sigur gasesti sfaturi pe internet despre etapele astea. Ce fac eu la aceste interviuri este ca incerc sa fiu cat se poate de natural. Nu mint, nu ma supraestimez. Oamenii trebuie sa inteleaga cine sunt pentru ca este inspre beneficiul amandurora.
  4. Cand sunt intrebat despre asteptarile salariale, eu nu discut nicio suma. In schimb, pot discuta despre beneficiile extra-salariale. Zile ce concediu, sick days, asigurare medicala, masaje, fructe, etc. Eu intreb despre spatiu, daca exista lumina naturala, ce scaun exista, ce hardware primesc. Acum vreo 3 luni, dupa ce am discutat aceste beneficii, tipa de la HR a insistat ca totusi are nevoie de macar un range salarial pentru a putea trimite mai departe. Eu i-am raspuns ca imi doresc sa lucrez cu ei si sunt ferm convins ca vom gasi o cale de mijloc. A insistat, s-a inrosit la fata, deci s-a enervat si a incercat sa puna mai multa presiune pe mine. Eh, eu cum nu prea recunosc presiunea, i-am raspuns ca, cu riscul de parea arogant, salariul il discut cu factorul de decizie. Boom. S-a facut liniste. Cu asta s-a incheiat interviul. Mi-am cerut scuze ca am pus-o in situatia asta si ca am sesizat ca s-a enervat. Ea mi-a raspuns ca m-a testat si a vrut sa vada cum reactionez.
  5. A doua zi am fost sunat pentru a confirma o intalnire cu directorul general companiei. Sigur am sarit niste etape pentru ca firma este in TOP 100 firme din Romania.
  6. Cum am iesit din acest interviu? Pai, am fost refuzat pentru ca am cerut 3 x salariul cel mai mare afisat pentru functia asta pe paylab.ro.

Ca sa va faceti o idee, intotdeauna exista loc de negociere. Eu le-am spus ca interviul este practic o discutie intre 2 mincinosi. Unul spune ca este foarte misto la el in companie, iar celalalt spune ca este cel mai competent candidat. Partea surprinzatoare, la acest ultim interviu la care am fost, este ca puteam fi angajat fara sa existe o validare a abilitatilor mele tehnice, imperios necesare postului. Eu cred ca asta este o confirmare a faptului ca poti obtine ce iti doresti daca te straduiesti sa fii diferit, sa transmiti incredere si capacitate de adaptare. Pentru ca, nu-i asa, celelalte se invata mai usor.

Leave a comment

Your email address will not be published.