Formularele online si defectiunile lor + captcha cu UI/UX tampite

Da, stiu, sunt hater, dar nici ca ma dezic de blamarea oamenilor care fac lucruri de mantuiala.

Pe website-ul unei companii internationale, din Germania, o firma cu o cifra de afaceri de aproape 1 miliard EURO, uite ce UX s-au gandit sa implementeze pe sistemul las-ca-merge.

Deci: Submit – after clicking on this button please do have some second patience for our server to react

Si a durat vreo 5 secunde. Acum, mno, cei care sunteti mai tehnici si mai familiarizati cu tehnologiile web, stiti ca asta este o implementare defecta. Utilizatorul nu are de ce sa astepte pentru procesarea backend atunci cand el nu asteapta un rezultat al actiunilor. Pur si simplu salvezi mesajul trimis de utilizator, ii confirmi ca l-ai salvat si te asiguri ca procesezi ulterior backend.

Pe langa asta, mai am o problema cu captcha-urile. Adica verificarile de boti/ roboti/ inhuman sau cum vrei s-o numesti. Hai sa vedem ce optiuni exista:

Optiunea cu calcule matematice

Te pune sa socotesti cat face 1+2 si sa scrii raspunsul intr-un input. De acord, asta era ok-ish acum 15 ani. Dar inca sunt website-uri care folosesc astfel de captcha.

Joac-o p-asta.

Identificarea textului afisat

Asta este o varianta imbunatatita a celei matematice. Probabil ca ulterior implementarii captcha cu simple calcule matematice s-au trezit cu boti care faceau brute-force cu rezultatele. Au zis ca mai bine si adauge text. Si au inceput cu texte clare, lizibile. Au trecut peste asta si au inceput sa le faca strikethrough sau sa le distorsioneze. Ideea este ca inclusiv eu ajung sa completez 2-3 form-uri de captcha pana nimeresc ce vrea sa spuna autorul.

SeleçãoΒ πŸ˜‚

Captcha slider

Uite o implementare draguta. Pentru cei ca mine care urasc captcha-urile si bad UX, uite o idee draguta in ca unii s-au gandit sa faca un UI simpatic pentru a digera mai usor UX-ul.

Captcha checkbox

De la google, care s-au gandit cu capul sa faca un asemenea serviciu cu un UI&UX decente. Bifezi si treci mai departe. Nu trebuie sa-ti afumi creierul pentru a raspunde la 1+3 si nici sa citesti texte tampite.

Si e gratuit. Ma rog, pana intr-un anumit punct, dar it gets the job done pentru 90% din internet.

Captcha invizibil programat

Tot de la google, baietii destepti, avem captcha invizibil, care functioneaza foarte simplu. Practic ce se intampla este ca challenge-ul utilizatorului de a bifa un checkbox este legat de apasarea butonului de Submit.

over and out.

Leave a comment

Your email address will not be published.