Mentorul mi-a reprosat ca nu raspund bine la autoritate ๐Ÿ˜ฌ

Am si eu un mentor. El nu stie asta. Pur si simplu s-a intamplat sa-mi placa de el, ideile si abordarile lui. Sunt foarte aproape sa simt ca este depasit ca mentor, asta pentru ca am invatat aproape totul de la el. Ii multumesc pentru tot.

Atunci cand iti alegi un mentor trebuie sa discerni singur ce este bine si mai putin bine din ceea ce-ti spune. Sa nu cazi in capcana supra-aprecierii pentru ca risti sa absorbi orice de la el, inclusiv partile negative. Eu am facut asta, din pacate.

Anyway, revenind la autoritate, exista unii oameni sau manageri care inteleg autoritate intr-un mod autoritar, demodat. Nu-i poti blama pentru ca face parte din cultura lor, asa au crescut, asa au fost invatati. Le placa sa li se spuna sefu, patronul, proprietarul, etc.

Intr-un anumit context, mentorul meu mi-a spus: Suna-i si spunele ca ai vorbit cu seful tau (adica cu el) si ca ai aprobarea de la el. Ei bine, am spus putin STOP pentru ca am simtit nevoia sa intervin. I-am transmis ca eu nu am nici sef si nici patron, ci doar colegi si eventual superior ierarhic. A urmat o pauza din partea lui si vedeam cum irisul lui facea stanga-dreapta din cauza socului informatiei si incapacitatii de reactie. A acceptat chestia asta pentru ca nu voia sa intre intr-o discutie, insa a fost vizibil socat si deranjat de asta.

In decursul timpului, ulterior intamplarii de mai sus, mi s-au mai intamplat evenimente asemanatoare, insa am fost atent si la cum pune problema cu alta lume. La fel, avea o chestie autoritara. Dar avea ceva misto, avea tรขlc, era carismatic si, din cauza asta, multi nu-l puteau refuza sau disputa. Mai avea o chestie pe care n-am suportat-o niciodata si anume alinturile si apelativele precum “iubitu” si “puiu”. Le spunea de atat de mult timp, incat probabil nu mai sesiza nuantele si contextul in care le folosea.

Eu inteleg total conceptul de autoritate, insa cei care au nevoie sa-si exercite autoritatea pot s-o castige invatand din literatura specializata. Daca dupa anii 2020 inca te vezi patron sau sef, cred ca ai o problema care va exploda curand. Iti spun din propriile cunostinte ca au existat cazuri cu firme mari care au falimentat pentru ca angajatii n-au suportat autoritatea traditionala.

Cred ca neintelegerea autoritatii moderne este cauzata de imposibilitatea de a separa puterea, autoritatea si legitimitatea.

Leave a comment

Your email address will not be published.