Pasta de dinti: De ce nu stii sa alegi?

Pana acum vreo 5-6 ani, pentru mine, pasta de dinti trebuia sa indeplineasca urmatoarele obiective:

  • Sa improspateze mireasma claxonului de fumator
  • Sa stearga topping-urile de pe dinti a.i. atunci cand 1dau cu limba sa nu simti surplus

Sa aiba grija sau sa ofere protectie pentru gingii, sa previna diferite boli ale danturii sau cavitatii bucale, etc., nu erau pe lista mea. Si nici acum nu le iau in considerare pe toate.

Pentru gurile din casa noastra, folosim Oral B Pro 750. Problema-i ca o rezerva costa doar 20 lei. Si pentru ca sunt fumator, mancator si bautor, dupa 2 saptamani simti ca periuta s-a dus. Acum nu stiu despre tine, dar eu mi-am luat o periuta electrica pentru ca am vrut sa am un balans intre cost si eficienta. Sa dau 40 lei pe luna doar pe periute, parca nah. Nu de alta, dar daca vrei sa ai o igiena corecta 360° si-ti mai place si calitatea, numai pentru spalatul de dinti ar trebui sa dai vreo 2-300 lei/ luna.

Dar fii atent aici la o JMecherie. Pentru ca o perie decenta sa-si faca treaba corect, ai nevoie si de o pasta de dinti de cel putin acelasi nivel. Problema este ca nu prea stiu sa existe magazine dedicate care sa-ti explice care-i treaba cu pastele de dinti. Cam peste tot poti alege intre menta/ sensitive/ bio/ albire/ gingivita, paradontoza sau whatever. Ba, dar nimeni nu-ti spune despre indicele abraziv al pastei de dinti, asa cum nu-ti spune nici la periute de dinti. Adica la periute iti spune ca sunt soft sau hard, dar tu nu stii care este impactul acestora asupra uzurii si tocirii dintilor tai.

Tu iti iei pasta de dinti care sa miroasa frumoasa, sa fie bio, sa te protejeze de parondontoza, dar care iti uzeaza dintii. Sau invers.

Aia desteptii – gen cercetatorii din Marea Britanie – au clasificat pastele de dinti dupa indicele abraziv, Relative Dentin Abrasion Value.

Astia le clasifica astfel:

0 – 70usor abraziv
70 – 100abraziv mediu
100 – 150foarte abraziv
150 – 250afecteaza dintii
https://www.davidjmartindds.com/blog/relative-dentin-abrasivity-rda/

Anyway, nu mai bat apa-n piua cu asta. Te descurci singur de aici. Ce voiam sa-ti zic eu este ca in niciun hypermarket sau magazin de la coltul strazii nu gasesti o pasta de dinti buna. Alea bune le gasesti pe la farmacii sau in magazinele de cosmetica/ whatever. Eu folosesc pasta de dinti Marvis Cinnamon Mint care are un indice abraziv mediu si, in felul acesta, utilizez o periuta de dinti aproape 2 luni. Marvis are un gust interesant si lasa un after-taste misto. Imi pare rau ca in Romania nu exista o paleta mai larga de paste de dinti.

Eu chiar sfatuiesc pe toata lumea sa foloseasca o pasta de dinti recomandata de medicul stomatolog, doar dupa ce ii faceti o vizita. Altfel n-o sa stiti care sunt efectele abrazivitatii. Daca nu te duci la medic, asigura-te ca iti umpli periuta cu pasta de dinti fix ca-n reclame. 🥺

1 – Curiosule.

Leave a comment

Your email address will not be published.