Raspberry PI 4 + LCD 7 inch + modul 4G + solar panel

Ca sa ma laud si eu ca fac proiecte DIY. Destinatia si obiectivele proiectului sunt secrete, insa setupul nu. Dupa ce va zic prin ce-am trecut si care a fost prima experienta cu Raspberry PI.

Am cautat sa iau un Raspberry PI accesorizat la maximum cu toate acareturile originale. Nu gasesti neam, mai ales ca partea de aprovizionare si logistica din China sangereaza in perioada asta.

Asa ca, mi-am luat:

  • Raspberry PI 4, Model B – original
  • LCD Touchscreen de 7 inch – original
  • Alimentator USB-C – copie
  • Carcasa – copie
  • microSD cu Raspberry OS

Deci, carcasa este o chinezarie naspa. Atingerea plasticului te zgarie pe creier, deci sigur este din ala casant. In plus, conectorii de la Raspberry nu stau corect aliniati in sloturi din carcasa. Treaca-mearga, oricum sunt eu obsedat de detalii. Ahhh, sa nu uit, nici RJ-45 de-l bagi, sa stii ca mufa nu face clac decat daca o indesi tu si torsionezi putin plasticul carcasei.

De ce am cumparat microSD cu Rasperry OS? Ca si-asa e mai scump si as fi putut arde eu o imagine cu OS-ul. Pai, pentru ca desi am 4 laptopuri in casa, niciunul nu are card reader.

Dar am facut rost de card reader. Pentru ca a fost nevoie. microSD-ul avea pe el un OS mai vechi, necompatibil cu Raspberry PI-ul meu. Si asta mi-am dat seama dupa ce am citit vreo 4 ore pe net de ce nu booteaza si se blocheaza intr-o imagine, gen boot stuck. Ulterior am aflat ca imaginea se numeste Rainbow Screen of Death.

Asa ca a trebuit sa ard microSD cu tool-ul Raspberry Pi Imager, unul dintre cele mai no-brainer tool-uri pe care le-am utilizat vreodata. Aveti acolo o tona de OS-uri.

Well, eu mi-am mai luat:

  • modul 3G/ GSM
  • SIM de date
  • cateva powerbank-uri
  • cateva panouri solare

Daca exista amatori care vor sa incerce Windows 10 pe Raspberry PI, exista ceva variante, insa niciuna oficiala Microsoft. Exista Windows 10 Lite, o varianta hackuita pe care am incercat-o si eu, doar de amorul artei. Si functioneaza decent, cu limitele cunoscute. Ah, si pentru aia care nu stiu – la fel ca mine – am reusit sa calculez consumul maxim citind aici.

Ceva poze:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *