Redu si controleaza expunerea la gazul radon

Probabil ca suntem multi cei care nu stim sau aflam mai tarziu despre Radon. Adica stiam ca este pe tabelul lui Mendeleev, dar atat. Ca sa-ti faci o idee mai buna, vezi descrierile de mai jos.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului. Este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Radon

Radonul este un gaz radioactiv prezent în mod natural pretutindeni, provenit din dezintegrarea radiului. În interiorul clădirilor, radonul pătrunde uşor prin fisurile din fundaţie şi pereţi, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior.  Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia, un aport secundar fiind adus și de materialul de construcţie utilizat. Radonul este invizibil, fără culoare, gust sau miros şi poate fi astfel o problemă nedetectată în orice spaţiu. Radonul este un factor de risc asupra săntăţii fiind cauza principală de cancer pulmonar la nefumători. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în funcţie de zonă, între 3 şi 14% din totalul de cancere pulmonare au ca şi cauză expunerea la radon.

https://radoncontrol.ro/

Deci, radonul este nasol. Acum, mno, exista solutii care ajuta la controlul si eliminarea lui, insa acestea sunt tehnologii noi care nu sunt ieftine. Probabil in 10-20 ani vom avea solutii accesibile si poate chiar finantate de catre guvern.

Eu am auzit despre efectele lui dupa ce am descoperit ca Universitatea Babes-Bolyai a avut finantat un proiect de cercetare si ulterior s-au separat printr-un spin-off intr-o noua entitate privata, Smartradon.

In aplicatia de pe site-ul lor, disponibila la adresa app.smartradon.ro, am gasit urmatoarea harta.

Deci, ca sa te protejezi de expunerea la radon, exista cateva chestiuni mici pe care poti sa le aplici chiar tu.

  1. Elimina fumatul in interiorul casei. Indiferent daca esti fumator activ sau pasiv, cancerul pulmonarul este o vulnerabilitate pentru acestia. Daca le fumat, mai esti expus si la radon, e o mare buba.
  2. Aeriseste si ventileaza toate camerele cat poti de des.
  3. Repara sau acopera toate gaurile pe care le ai in pereti si pardoseala, locurile prin care radonul poate patrunde mai usor.
  4. Atunci cand repari sau construiesti o casa/cladire, cauta produse sau identifica tehnici de construire care au rezistenta la radon pentru ca este mai ieftin sa lucrezi asa de la inceput decat daca modifici ulterior construirii.
  5. Verifica constant internetul despre metodele de protectie impotriva gazului radon. Poti folosi un keyword precum protecting your home from radon.
  6. Sau daca ai buget si iti permiti, poti obtine solutii de la mai sus mentionatii. (smartradon.ro, radoncontrol.ro)
  7. Sau cauti singur pe internet: detector radon. Exista si la eMAG un produs pe care mi l-am pus pe lista de cumparaturi si anume Airthings Wave Plus Smart Detector de Radon cu aplicatie gratuita, operat pe baterii, fara costuri de laborator, usor de folosit

Sanatate!

Leave a comment

Your email address will not be published.