Reducerea complexitatii si genialitatea cu care poti simplifica complexitatea

Nu de multe ori am intalnit oameni de afaceri, product manager si products owner, care incercau sa-mi explice mie, ca furnizor de implementare, proiectul lor. De cele mai multe ori, acest prezentari erau compuse din diagrame, flow-uri, weighted decision matrixes, etc. Prima mea reactie a fost. Oho, stop. Utilizatorii solutiei stiu si inteleg cum sa foloseasca asta? In cele mai multe cazuri, NU, utilizatorii nu intelegeau o iota. Nici eu nu intelegeam. Si atunci ii rugam sa-mi explice ca pentru un copil de clasa a 5-a pentru ca, intelegand, pot ajusta si optimiza solutia prin diverse abordari constructive.

Cerinta mea de a simplifica brief-uri si definitii a venit in urma unor experiente trecute in care nu intelegeam ce voiau clientii si-mi era rusine sa le spun ca nu inteleg. Si asa pierdeam clienti. Am inceput sa ma gandesc care sunt limitarile mele si de ce nu inteleg. Ei bine, limitari am, dar nu am gasit inca explicatia pentru ele. Intre timp, am identificat si cum pot rezolva asta, pur si simplu sa cer ca informatia sa fie prezentata intr-un limbaj simplu.

Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius—and a lot of courage to move in the opposite direction.

Atunci cand nu inteleg ceva, depinzand de context, cer sa fie simplificata informatia si, daca nu se poate, simplific eu.

The person who says he knows what he thinks but cannot express it usually does not know what he thinks.

Anyone can make a subject complicated but only someone who understands can make it simple.

If you can’t explain it to a six-year-old, you don’t understand it yourself.

Deci, pentru a putea simplifica trebuie sa intelegi mai intai. Pentru a intelege, este nevoie de cercetare. Pentru cercetare, este nevoie de timp. Daca vrei sa reduci din timpul necesar intelegerii poti apela la o tehnica de invatare cvasi-cunoscuta, The Feynman Technique. Hai, spor la invat!

Leave a comment

Your email address will not be published.