Cum reglez eu umiditatea din casa

Cred ca am dezvoltat o grija suplimentara pentru calitatea aerului. Pentru controlul umiditatii folosesc de ceva timp diferite dispozitive, iar mai nou vreau sa gasesc un dispozitiv sau vreo metodologie prin care sa elimin sau controlez gazul radon.

Eu locuiesc la curte, intr-o casa de pe la 1980, construita din caramida si fara izolatie. Avand in vedere acestea, casa este destul de expusa la captarea umiditatii din exterior pentru ca deh, ploaia are obiceiul de a se opri pe betonul si pavajul din curte, adica la 1m adancime de ferestrele casei. Deci, ca sa fie cat se poate de clar, a trebuit sa folosesc un termometru si higrometru pentru a intelege mai bine care sunt variatiile de umiditate si cum se coroboreaza acestea cu temperatura.

Termometru si higrometru de camera ThermoPro TP-50 Pro cumparat de aici cu 100 lei.

Deci, am avut o variatie intre 23% si 80% a nivelului de umiditate din dormitor. Acum, depinzand de sursa de informare, vei descoperi ca in general, intre 30% si 60% este un nivel de umiditate decent, adica nu ne afecteaza sanatatea. Vei descoperi ca, de regula, in afara acestui interval, vei simti disconfort pe timpul noptii sau dimineata. In cazul meu, daca umiditatea este de peste 60%, mi se infunda nasul, iar daca este sub 30%, atunci mi se usuca gura si beau apa toata noaptea. Atunci cand este in jurul a 40%, nu am niciuna dintre probleme astea.

Variatiile de umiditate pot aparea din diverse cauze si sigur le gasesti pe internet, dar cel mai important este sa intelegi care din aceste cauze se aplica situatiei tale. Eu le-am identificat pe toate si, ca solutie temporara, pentru ca stau cu chirie si nu pot investi sau face modificari, am hotarat sa iau 2 dispozitive, unul cu functie de umidificare si altul cu dezumidificare. In functie de starea vremii si a temperaturii, ma folosesc de ele pentru a echilibra nivelul de umiditate in jurul nivelului de 40%.

Pentru umidificare folosesc Umidificator de aer Philips HU4801/01, Tehnologie NanoCloud, pe care l-am cumparat de la eMAG, unde gasesti mai multe variante de umidificatoare. Varianta asta mi se pare foarte misto pentru ca este silentios si filtrele nu sunt foarte scumpe. In cazul meu, pentru ca l-am pozitionat direct pe parchet unde exista mai mult praf si, in cazul meu, par de caine, baza lui s-a ingalbenit foarte usor, iar filtrele le schimb de cel putin de ori mai des. Dar isi face treaba foarte bine. Spre deosebire de dezumidificator, la umidificator simti aproape instant ca se imbunatateste calitatea aerului. Misto de tot.

Pentru dezumidificare eu folosesc un Trotec pe care l-am cumparat tot de la eMAG. Nu mai stiu exact modelul si mi-e lene sa ma uit dupa el, dar stiu sigur ca m-a costat vreo 1000 lei. Despre asta, ce sa zic, isi face treaba, nu zic nu, dar, intre timp, necesitatea mea de dezumidificare s-a modificat si nu ma mai ajuta foarte mult pentru ca in momentul asta suntem 4 care respiram toata noaptea intr-o singura camera. Si asta este o sursa mare de umiditate. Sunt eu, nefasta, copchilul si catelul. Si mai avem 1 camera in care se poate dormi, dar asa suntem noi, doar impreuna… Anyway, problema este ca nevoia de dezumidificare este foarte importanta pe timp de noapte, dar Trotecul este zgomotos. Adica nu-l poti tine in aceeasi camera cu tine. Deci, daca ma intrebi pe mine, eu m-as orienta spre un dezumidificator care se afla intr-un price range de 2000-4000 lei. Cu cat este mai scump, cu atat este mai silentios. Poti incepe sa te documentezi la eMAG pentru ce variante exista.

Bai, cam atat. Ah, mai am o poza care arata ce se intampla in coltul din interior al unei ferestre cu geam termopan in decursul a 5 zile intr-o camera cu umiditate de 75%. Deci, uita-te la poza, si hotarasti dupa daca ai nevoie de asa ceva sau nu.

Mucegai termopan

Leave a comment

Your email address will not be published.