Romanul si ciupeala

Complicat titlu. Am stat sa ma gandesc daca este ciupit sau ciupeala. Se pare ca ultima varianta este corecta pentru contextul nostru. Cum se numeste unul caruia ii place ciupeala? Ciupitor? Anyway, let’s dive in.

M-am tot gandit sa scriu un articol despre amicul meu, amic cat se poate de real si neaoș, pe numele lui Titel. Titel este un pseudonim pe care l-am ales pentru 1. ai proteja identitatea si 2. pentru a intelege cu cine avea de-a face. Banuiesc ca toata lumea stie cine este si cum se comporta unTitel, Dorel, Marinel, etc.

Titel al meu se apropie de varsta de 50 ani. Are un frate de varsta aproximativa pe care il cheama Mircel. Sunt identici. Gandesc la fel, actioneaza la fel, frate, zici ca-s 2 in 1.

Amandoi lucreaza intr-o institutie de stat. Institutia este una din aia care poarta girofar, deci este responsabil de noi, cetatenii, sub o forma sau alta. Amandoi sunt mecanici. Lucreaza in ture, 12 ore munca cu 24 libere si 24 cu 72. In realitate, ei nu lucreaza nimic. Dupa spusele lor, ei acolo merg sa se odihneasca. Mai scapa de nevasta, de copii, nepoti, etc. Pentru ca au suficient timp liber, amandoi si-au deschis niste afaceri. Se inlocuiesc unul pe altul atunci cand au ture de lucru la institutie sau mai platesc un coleg – 200 lei – ca sa le faca tura, adica sa doarma in locul lor. Se semneaza pe condica cu numele lor si aia e.

Ca sa fie clar, afacerile pe care le au reprezinta vanzarea de, sa spunem obiecte, pentru care ai nevoie de autorizatii si cursuri sau certificari de la o institutie de stat. Toata familia lor are autorizatie. Toti vand aceste obiecte in diferite spatii comerciale, mall-uri, samd. M-au intrebat si pe mine daca nu vreau sa fac cursul. Ca au ei pe cineva.

Amandoi sunt cuminti, la locul lor, nu deranjeaza pe nimeni, ei isi vad de viata. Sunt niste oameni de calitate, oameni pe care ii vrei ca vecini, prieteni, samd. Dar… dar.

Debuteaza pandemia de coronavirus. Restrictii peste restrictii, nu se gasesc masti, echipamente de protectie, nimic, nimic. Titel al meu se plimba mandru cu masti din astea cu SPF, nu din astea albastre, ieftine, chirurgicale. Il intreb de unde le are pentru ca nu nici macar statul nu are masti. El imi spune ca a facut rost. Deci nu a cumparat, nu a imprumutat, nu a furat, ci a facut rost. Pe repede inainte, cumnata-sa lucreaza la o institutie de stat, tot din asta cu girofare, e ceva magazioner. Pentru ca s-a speriat, saraca, de ce a vazut prin spitale si de gravitatea pandemiei, a zis ca sa-si faca rezerve personale facand rost din magazia institutiei. Ce a facut rost? 2 saci a cate 25kg de manusi si masti, cateva combinezoane, manusi chirurgicale si ceva dezinfectante din alea de le vezi prin spital, la butelci de 1 litru.

Statul si spitalele nu aveau masti, dar Titel avea. A facut rost, pur si simplu.

Daca intri la Titel in curte, gasesti garduri din acelea de santier de Apa Nova. A facut rost. Stii limitatoarele alea de viteza de prin Bucuresti, negru cu galben? Titel a facut rost si de alea. Mai are putin si isi paveaza toata curtea.

Titel are si vreo 15 masini parcate pe strada, infipte una intr-alta ca sa nu se vada ca nu au numere de inmatriculare, ca nu au faruri, capote, parbrize, samd. El mai face combinatii cu unii oameni nu-albi si dezmembreaza masini, probabil amanetate si posibil furate. Asta in conditiile in care orasul este sufocat de masini si lipsa locurilor de parcare. Vecinii lui de pe strada nu au locuri de parcare pentru ca el le tine ocupate pe toate.

Acum zici ca si lumea este de vina, nu? De ce nu face nimeni reclamatie? Pentru ca, vezi tu, Titel este smecher si le are cu social skills-urile. Stie sa vorbeasca, sa fie diplomat, modest, cumpatat. Se si imbraca ca un boschetar din gara. In plus, toata lumea stie ca l-a prins Politia Locala cand arunca saci cu moloz dintr-un camion, undeva mai prin spatele-spatelui din cartier. Apoi toata lumea a aflat cum Titel a scapat de marea amenda cu o sticla de uischi Balanțan pe care i-a dat-o cuiva.

Toti stiu cui a dat-o pentru ca toti il cunosc pe Mirel, prieten din copilarie de-ai lor. Mirel, cel cu lei pe stalpii gardului. El lucreaza la o alta institutie de stat, cu girofare, de unde procura consumabile pe care ulterior le revinde vecinilor si cunoscutilor.

Surpriza articolului este ca Titel s-a infectat cu govindul asta – asa-i spune el covid-ului. El stie ca pe langa cip, in vaccin mai exista si o componenta cu eliberare treptata care iti face nu stiu ce. Tocmai de aia nu a facut si nu recomanda vaccinul. El a venit la mine sa-mi spuna ca are govind si ca nu se duce sa declare asta pentru ca el are treaba – asta insemnand intalnirea cu cateva zeci de persoane zilnic.

Asta este tot ce imi vine acum in minte sa scriu despre Titel. Dar sunt alte sute de intamplari cu el. Nu stiu daca o sa mai revin vreodata la articolul asta, doar am simtit nevoia sa ma descarc.

Ce sa facem noi cu Titel? L-am anuntat ca daca este bou si nu se vaccineaza nu o sa se mai intalneasca cu mine decat dupa ce dispare govindul. De fapt, anuntul asta l-am facut pentru toate contactele mele.

Leave a comment

Your email address will not be published.